Droger och knark finns på behandlingshemmet Fortunagården

2:21 min

På behandlingshemmet Fortunagården i Jönköping vårdas personer med svårt missbruk från hela landet. Men efter en undersökning som P4 Jönköping har gjort har det visat sig att det finns flera brister på hemmet, bland annnat knark.

Klicka här för att läsa mer!

I november dog en kvinna på hemmet, som var där för att bli fri från sitt narkotikamissbruk och polisen fann heroin på hennes rum.

Och flera missbrukare  säger att det är lätt att få tag i knark på Fortunagården.

– Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig knarkat så mycket som under den här tiden, säger Stina en av dem som vårdats på Fortunagården.

Fortunagården vårdar missbrukare
Hit skickar landets kommuner kvinnor för att skydda dem mot droger och för vården betalar kommunerna flera hundra tusen kronor i månaden.

Det är P4 Jönköping som har undersökt hur vården på Fortunagården fungerar. Hemmet har 17 platser men i perioder under förra året har det bott fler kvinnor där än vad det finns platser för. Någon har tvingats sova på en madrass på toaletten. Det har även varit för lite personal.

Dåliga på att kontrollera droger
Fortunagården har tidigare granskats av myndigheter, för att de ska ha varit dåliga på att kontrollera om det finns droger på hemmet.

Förra året anmälde både anhöriga och patienter hemmet till en myndighet, för att de var rädda för att någon skulle dö där. Och i november 2014 hittades en kvinna död på en låst avdelning och polisen hittade knarket heroin på hennes rum.

-- Jag visste att det var hennes sista chans att klara sig. Att hon tar droger är inte så konstigt, men att hon lyckas få med det in, det är konstigt, säger kvinnans mamma.

Men Fortunagården menar att behandlingshemmet inte har gjort något fel.

– Ja, vi har tagit emot den här kvinnan och vi har en bra verksamhet, säger chefen Laila Siljedahl.