Fråga om facksammanslagning avgörs på extrakongress i höst

Planerna på ett sammanslaget fackförbund inom industrin lever vidare. I förra veckan sa Industrifackets styrelse nej till att gå ihop med Metall, eftersom det fanns för många olösta frågor. Men efter kraftiga protester ska frågan tas upp senare i höst.

Efter kraftiga protester bland medlemmarna beslutade den mäktigare överstyrelsen på tisdagen att låta en kongress i september avgöra frågan om sammanslagning.

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson säger idag att förbundsstyrelsen kanske var lite för snabb att avråda i förra veckan och att protesterna var avgörande för att fortsätta diskussionerna.

– De opinionsyttringar som har kommit in från avdelningar, klubbar och enskilda medlemmar, där har ju förbundsstyrelsen varit lyhörd, säger Leif Ohlsson.

Metall vädrar morgonluft
Industrifackets ordförande Leif Ohlsson vill idag inte säga om han tror att det blir en sammanslagning eller inte. Men hans motsvarighet i Metall, Göran Johnsson vädrar morgonluft.

Metall har de senaste dagarna tillmötesgått Industrifacket i en av tvistefrågorna som har med beslutsprocessen att göra.

Gladare idag
Göran Johnsson är inte direkt ledsen över medlemsreaktionerna inom Industrifacket.

– Det är väl så ett demokratiskt förbund ska funka att blir det en opinion så får man väl ta ett nytt tag då. Jag hoppas nu att det här ska leda fram till ett samgående men jag är inte säker än. De måste ju vara väldigt tydliga och måste jobba för det här och gör de det, då tror jag att det går.

Är du lite gladare idag än igår?

– Jag är glad varje dag, men lite gladare idag, ja, säger Göran Johnsson.

Johan Prane
johan.prane@sr.se