Varumärket Saab försenar Nevs affär

2:28 min

Förhandlingarna om varumärket är inte klara och det skjuter upp viktigt beslut. Troligen kommer Nevs att begära förlängd rekonstruktion.

P4 Väst har fått en intervju med Nevs vd Mattias Bergman under en av få relativt lugna stunder för honom just nu. Under perioder har han varit en eller två gånger i veckan i Asien.

– Förhandlingarna fortsätter. Både via telefonkonferenser dagligen när vi inte träffas och på plats, säger Bergman.

Men förhandlingarna för att rädda den krisdrabbade biltillverkaren drar ut på tiden, eftersom frågan om Nevs ska få använda varumärket Saab ännu inte är löst.

Nevs skrev, i början av december, under ett icke bindande avtal med en ny huvudägare. Enligt uppgifter till P4 Väst är det den stora indiska koncernen Mahindra.

I slutet av december skulle den tilltänkta ägarens styrelse beslutat om företaget ska skjuta till pengar och finansiera Nevs under rekonstruktionen.

Men något sådant beslut har den tilltänkta huvudägaren fortfarande inte fattat – en dryg månad senare.

– Nej, det beslutet är inte tagit. Först ska de vara klara med varumärkesavtalet och det är inte klart än. Så det är den pusselbiten vi väntar på, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Det innebär att Nevs nu får jobba för att få in pengar på andra sätt, bland annat från den nuvarande ägaren. 

Enligt P4 Västs källor är det Mahindra som förhandlar med försvarskoncernen Saab AB. Förhandlingar om varumärket går framåt, enligt Mattias Bergman.

– Det pågår en dialog, så vi har förtröstan på att hitta en lösning. Saab AB ska godkänna den nya ägaren och de nya villkoren, säger han.

Saab AB vill inte kommentera förhandlingarna kring varumärket.

Tidigare har Nevs sagt att affären skulle vara klar senast i februari, men nu låter det annorlunda.

– Jag säger inget datum. Vi är väldigt måna om att nå en uppgörelse så snart som möjligt. Ingen trodde att vi skulle förhandla så länge som vi har gjort. Men det är svårt att säga ett datum, säger Bergman.

Nevs hamnade i ekonomiska problem förra året och produktionen av bilar i Trollhättan fick stoppas i maj. Sedan i augusti är företaget också i rekonstruktion, ett sorts konkursskydd.

Att förhandlingarna för att få in en ny ägare drar ut på tiden bidrar till att Nevs förmodligen kommer att ansöka om att rekonstruktionen ska förlängas när den tar slut i början av mars.

– Vi kommer med stor sannolikhet behöva ha en förlängning. Även om vi är klara med förhandlingarna under den här perioden, så handlar det också om att komma ur rekonstruktionen. Det vill säga att göra upp med alla leverantörer. Vi bedömer att det kommer att kräva mer tid och att vi därför troligen kommer att ansöka om mer tid i rekonstruktion, säger Mattias Bergman.

I december sade du att det är goda förutsättningar att nå i mål med affären. Hur ser du på förutsättningarna nu?

– Vi tror fortfarande på en lösning. Alla har fortfarande full tro på det och jobbar med samma ambition om att nå i mål, säger Bergman.