Solna Vikings skakas av avhopp

2:51 min

En av Sveriges största och mest meriterade basketklubbar, Solna Vikings, skakas av interna stridigheter. Tre styrelsemedlemmar har avgått i protest efter att klubbdirektören Jan Marklund, som varit i föreningen i 29 år, fått ett ultimatum att avgå som klubbdirektör inom 48 timmar och acceptera ett annat jobb inom föreningen eller sluta helt.

En av dem som hoppat av från Solnas styrelse är Peter Jonsson. Han är mycket kritisk till föreningens hantering av Jan Marklund som han tycker är en ”personstrid” mellan Marklund och nuvarande ordföranden John Carlander.

– Efter 29 års tid får han 48 timmar på sig att bestämma sig, det tycker inte jag är korrekt, säger Peter Jonsson till Radiosporten.

Enligt uppgifter till Radiosporten ska Marklund ha överskridit budgetramarna i samband med spelarövergångar, utan att förankra det i styrelsen. Men pengarna som överskridit budget har Jan Marklund skjutit till från egen ficka och det handlar alltså inte om att pengar tagits från klubbkassan. Peter Jonsson, som nu avgått, ville att styrelsen skulle ge Marklund en varning men det förslaget röstades ner. Ordföranden John Carlander vill inte bekräfta detaljerna men säger till Radiosporten att förändringsarbete ibland leder till att folk kliver åt sidan.

– Styrelsen har varit oerhört enig i den här frågan, det finns ingen särskild agenda som jag driver, säger Carlander till Radiosporten.

Jan Marklund vill inte kommentera för Radiosporten utan hänvisar till sin advokat som kommer att inleda en arbetsrättslig process.

Christer Sjögren, som tidigare varit sportchef i föreningen och senare också ungdomstränare, är kritisk. Han menar att föreningens elitverksamhet är hotad och även han har nu valt att lämna sitt uppdrag som tränare för ett av föreningens mest framgångsrika ungdomslag.

– Jag är orolig över att det som Solna Vikings stått för sen 1959 nu är på väg på att försvinna, säger Christer Sjögren.