Tillslag mot Arbetsförmedlingen i bedrägerihärvan

2:32 min

Efter den omfattande ekobrottsrazzia som skedde igår i Stockholms län sitter sju personer anhållna misstänkta för grova bedrägerier mot Arbetsförmedlingen. Vid razzian genomfördes även husrannsakan i lokaler som tillhör Arbetsförmedlingen.

– En aktion av den här omfattningen har ju givetvis föregåtts av en del förarbete, så att vi har ju varit delaktiga i det här tillsammans med andra samverkande myndigheter, säger Joel Isensköld, säkerhetschef på Arbetsförmedlingen.

Enligt uppgifter till Ekot så är två personer som arbetar på Arbetsförmedlingen misstänkta för medhjälp till bedrägerierna.

– Den informationen som vi har är att de har blivit hörda av polisen. Det som vi har gjort som åtgärd, det är att vi har avskilt dem från deras ordinarie arbetsuppgifter i avvaktan på vad utredningen kommer att visa, säger Joel Isensköld.

Men den huvudmisstänkte är en person som har en tung position inom den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. En del av brottsligheten ska ha kopplingar till hans ställning inom kyrkan. Genom sin ställning har han kunnat ordna fejkade anställningar. Det uppger källor för Ekot. Mannen nekar till brott.

Enligt kammaråklagare Eva Wintzell handlar den misstänkta brottsligheten om att personer felaktigt påståtts arbeta för föreningar, och för det har det betalats ut bidrag från Arbetsförmedlingen. Även Försäkringskassan ska ha utsatts för bedrägeriet.

– Misstanken vi har gäller ju då grova bedrägerier, där då detta har satts i system och det är relativt stora belopp, så att misstankarna rör ju relativt allvarlig brottslighet, det kan man säga, säger Eva Wintzell.

Bland de sju som sitter anhållna finns även en person som är misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Den delen av utredningen hanteras av kammaråklagare Per Kjellstrand på Ekobrottsmyndigheten. Misstankarna gäller att personen ordnat fester.

– Det har varit festverksamhet, som man kan bedöma har varit näringsverksamhet, att det har skett yrkesmässigt och med varaktighet. Och är det yrkesmässigt då ska det bokföras i verksamheten och även deklareras, säger Per Kjellstrand.

Och det har inte skett?

– Det har inte skett vad vi kan bedöma i nuläget.

Hur stora belopp bedrägerierna och skattebrottet handlar om vill inte åklagarna säga, men när det gäller Arbetsförmedlingen ska det handla om miljonbelopp, uppger källor för Ekot.

Vid razzian igår gjordes husrannsakningar i både hem och på kontor och bland annat beslagtogs en hel del dokumentation, som nu ska gås igenom, säger Eva Wintzell.

– Vi har ju gjort flera husrannsakningar, så vi har inhämtat material vid husrannsakningar, vi kommer att hålla förhör med flera personer, så det är det som utredningen kommer att handla om här i fortsättningen.