Unika bilder från insidan av Internet

3:20 min

På festivalen Transmediale i Berlin - där filosofer och mediekritiker diskuterade vårt digitala samhälle - visades också det djupt originella filmprojektet "World Brain". Kulturnytts Mattias Berg blev trollbunden.

Det här är ljudet av Internet.

Första delen av den djupt originella filmen ”World Brain” handlar om något så urbota tråkigt som vår digitala infrastruktur.

Men här blir det bildpoesi. En meditativ gestaltning av paradoxen i att det vi uppfattar som extrem high tech, spetsapplikationer, bygger på så mycket low tech.

För det var ljudet av kablar vi hörde.

De som är själva förutsättningen för Internet och vår digitala kultur. Som går miltals under haven, vinschas upp, läggs ut av rostiga fartyg i storm eller stiltje, på samma sätt som telegrafkablarna på 1800-talet.

”World Brain” visar också unika bilder av insidan i de här märkligt sterila serverhallarna som är själva mittpunkten i vår digitala kultur. Den franska konstnären Gwendela Wagon berättar att det tog dem två år innan de till slut fick tillstånd att komma in i de här miljöerna.

- Inte bara för att hitta de här fotografiska skildringarna av Internet, utan också att komma in i själva anläggningarna. In i fortet, säger hon.

Förutom den här visualiseringen av vad vi kan kalla insidan av Internet, handlar filmen om hur tanken på en sorts ”världshjärna” har sett ut genom årtusendena. Och om en grupp forskare som bosätter sig i vildmarken med Wikipedia som enda kontakt med omvärlden – och gör konstiga försök att koppla ihop natur och kultur digitalt.

- Den andra delen beskriver den utopiska tanken om en sorts ”universalism” med kunskaper från hela världen. Och filmen sista del skildrar en grupp forskare som inte har någonting – knappt ens kläder – förutom kunskapen från Wikipedia, säger Gwendela Wagon.

Enligt arkitekten Stéphane Degoutin, som också ligger bakom projektet, handlar filmen om att vara förlorad i ett slags informationshav.

- Människan försöker att få ihop alla dessa enskilda bitar. Och det verkar hela tiden som att det skulle fungera, att saker och ting får en mening – innan sammanhanget glider undan igen. Filmen är väldigt ideologisk, men det går aldrig riktigt att veta vilken av ideologierna man ska välja, säger han.

Det finns en ideologi, men frågan är vilken. Det skulle kunna vara ett tema för hela den sökande och prövande festivalen Transmediale i Berlin.

Frågan är också vilken ideologi Internet har i sig själv. Filmen ”World Brain” ställer även den och beskriver hur många av de budskap som skickas genom vårt digitala nervsystem handlar om – gulliga kattungar!

Och det slår aldrig fel. När kattungarna dyker upp på duken under visningen av ”World Brain” så kommer de där mjuka, varma skratten.

Det är också ljudet av Internet.

Det franska projektet "World Brain" - som också är ett slags digital karta på webben - går att se via den här länken till den tysk-franska kulturkanalen ARTE här.