Palmolja, okej eller inte?

2:05 min

Det kallas ibland för det röda guldet eftersom det är så lönsamt att sälja. Men varför användandet av palmoljan en så känslig fråga?

Lena Tham från Världsnaturfonden hjälper oss att reda ut frågan.

– Palmolja är globalt den absolut största vegetabiliska oljan. 

Den är extremt produktiv, men problemet är den snabba expansionen. Enorma arealer som tidigare bestod av tropikskog i både Malaysia och Indonesien har omvandlats till stora plantager som då istället bara består av oljepalm.

Hur viktig är industrin för de länder som producerar palmolja?

– Det är en viktig industri, men också ett viktigt livsmedel. Situationen är väldigt komplex, men man jobbar på att utveckla en standard för en mer ansvarsfull produktion. Som visar hänsyn både till dem som lever i områdena där det produceras, men också naturen.

Hur ska vi göra för att se mer hållbar palmolja i våra livsmedel?

- Jag tror inte på någon bojkottning! Istället borde man ställa mer krav på att produktionen ska blir bättre och mer hållbar.

På torsdag ska den här omdebatterade produkten debatteras ännu mer när stora svenska matjättar träffas på ett hållbarhetsseminarium. Johan Anell är hållbarhetsansvarig på organisationen Livsmedelsföretagen och en av arrangörerna bakom seminariet om hållbar palmolja.

– Många har ingen aning om att det finns schysst producerad palmolja. Ett steg för oss är öka efterfrågan och kunskapen. Vi kommer att prata om de utmaningar som finns för att öka och skapa endast certifierad palmolja i de livsmedelsprodukter som idag finns på marknaden.