Öppet brev till hovet

0:35 min

Kanalchef Leif Eriksson kommenterar prinsessan Madeleines besök i Hälsingland och Gästrikland, som i det närmaste är amatörmässigt.

Återigen har prinsessan Madeleine, tillika hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, varit på ett officiellt besök i länet.

Tyvärr upprepas hennes framträdanden gång efter gång. Prinsessan vägrar systematiskt att ge medierna tider för intervjuer och frågor.

Journalister och fotografer föses ihop i fållor och kan möjligen ropa någon fråga när prinsessan leende passerar.

Prinsessan, Hovet och ytterst kungafamiljen har satt detta beteende i system.

2004 gjorde Madeleine sitt första besök i länet och besökte bland annat Växbo Lin. Vägrade tala med medierna.

2009 besökte hon Svebovallen i Harsa, samma beteende även då och nu senast i måndags i Gävle.

Och exemplen är fler.

Jag vet naturligtvis inte hur prinsessan är uppfostrad men jag är övertygad om att hon nu som 33-åring och offentlig person hela sitt liv inser sin roll i monarkin och att hertiginneskapet faktiskt betyder något också i verkligheten.

Att ständigt undvika intervjuer är inte i linje med den svenska demokratin och egentligen inte heller utifrån vad kungahuset säger sig vara: nämligen en monarki i tiden.

Men är det då så viktigt att hon ställer upp för medierna kan ju en och annan fundera?

Ja det är det. Hon är en del av vårt statsskick, hon betalas av oss skattebetalare, hon har makt och ett offentligt uppdrag. Hon är dessutom hertiginna för vårt län.

Många intressanta frågor om bland annat just detta blir inte ställda i och med detta beteende som hittills accepteras av medierna och som sagt satts i system av prinsessan.

Det är nu dags att ändra på detta. Uppvisningen i Gävle nu senast är ovärdigt en modern monarki och ett envist Garbouppträdande är amatörmässigt.

Det är med andra ord hög tid att prinsessan Madeleine inser sitt ansvar och sitt uppdrag under ett officiellt besök.

Att vinka och le räcker inte och att se sig själv höjd över demokratin och öppenheten är obegriplig och unken.

Redan till nästa besök kan prinsessan tänka om och avsätta tid till länets medier för intervjuer så att läsare, tittare och lyssnare får sitt rättmätiga intresse av prinsessans roll och åsikter belysta.