Leijonborg: Dra in biståndet till Eritrea

Folkpartildaren Lars Leijonborg är kritisk till regeringens hantering av den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea. Vid en manifestation på Sergels Torg i Stockholm på pressfrihetens dag sa Leijonborg att Sverige bör hota med att dra in biståndet till Eritrea.

– Den här mannen har suttit fängslad i tre och ett halvt år och Sverige har gjort alldeles för lite för att hjälpa honom. Han har stått för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi måste öka trycket på Eritrea och jag tycker att hota med indraget bistånd är en sak vi kan göra.

Fallet med den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak upprör många. Under manifestationen på tisdagen krävde den Europeiska journalistfederationen att Sverige och EU ska dra in biståndet till Eritrea om landets regering inte släpper Dawit Isaak, eller ger honom en rättvis rättegång.

Brott mot rikets säkerhet
Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan tre år efter att hans granskande journalistik lett till anklagelser om brott mot rikets säkerhet.

Det svenska biståndet till Eritrea är relativt litet, men EU:s stöd till landet var förra året motsvarande 180 miljoner kronor och året innan motsvarande 260 miljoner kronor.

Kravet på att EU drar in sitt bistånd till Eritrea kommer efter att vare sig regeringen eller olika människorättsorganisationer kommit någon vart i sina försök att få den eritrianske regeringen att agera.

Inte aktuellt
Att stoppa biståndet är inte aktuellt, säger biståndsminister Carin Jämtin, eftersom en stor del av pengarna går till humanitär hjälp.

– Just nu är det en ovanligt svår torka på Afrikas horn och i Eritrea. Att dra in det humanitära biståndet skulle öka lidandet. Det är jag inte berdd att besluta om, säger biståndsminister Carin Jämtin.

Anja Sundberg
anja.sundberg@sr.se