Åtal mot toppmilitär dröjer -  åklagaren skyller på advokaten

Åtalet mot en toppmilitär misstänkt för misshandel och våldtäkt har försenats på grund av att hans försvarsadvokat Gunnar Falk inte har tid att delta i förhören. Kritiken kommer från åklagaren Marianne Aldén som tröttnat på att tvingas begära förlängning av åtalstiden.

Det var den 11 mars, alltså för snart två månader sedan, som den högt uppsatte militären häktades misstänkt för flera år av misshandel och våldtäkter på sin fru.

Mannen, som hävdar att han är oskyldig, har själv begärt att få den kände advokaten Gunnar Falk,

Men vice chefsåklagare Marianne Aldén i Skövde hävdar nu alltså att Falk haft så mycket annat att göra att utredningen inte gått att bedriva i den takt hon önskat, och datumet för åtal har gång efter gång fått flyttas fram.

Åklagaren irriterad
Marianne Aldén har svårt att dölja sin irritation, men hon vill inte ställa upp på en bandad intervju eftersom utredningen nu trots allt närmar sig slutet, och hon inte vill skapa en klyfta inför rättegången.

Hon säger dock till Ekot att det både varit svårt att få tag på Gunnar Falk och svårt att boka tider. Det har till och med gått så långt att hon ställt frågan om inte den misstänkte borde byta advokat, vilket han inte velat göra.

Marianne Aldén säger att hon är van vid att en advokat är mer tillgänglig och att man ju tröttnar till slut när man gång efter gång får skjuta fram viktiga förhör.

Förseningen innebär både att militären tvingas sitta häktad längre för ett brott han säger sig inte ha begått och att det blir mer utdraget för offret, mannens hustru.

Advokaten frågande
En orsak till problemen är att Gunnar Falk parallellt haft ett annat stort mål, men även om han själv medger att det inte alltid gått att samordna tiderna ställer han sig frågande till kritiken.

– Åklagare och polis vet ju att det är de här villkoren man arbetar under, framför allt när man har en advokat som kommer resande. Man får anpassa utredningen efter det och det har praktiskt taget alltid annars fungerat, säger Gunnar Falk.

– Det är klart att åklagaren kanske hade tyckt att det hade varit bekvämt med en lokal advokat från Mariestad som hade sitt kontor dörr i dörr med häktet. Min huvudman har inte riktat någon kritik mot detta.

Tycker du själv att utredningen har gått så snabbt som den har kunnat göra?

– Det kan jag svara på när jag ser hur den här utredningen ser ut i övrig.

Den 12 maj är det senaste datum som nu gäller för åtalet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Tomas Ek, SR Skaraborg
tomas.ek@sr.se