Hög ljudnivå i skolornas matsalar

1:28 min

Buller är ett problem i skolornas matsalar, det visar mätningar som Sveriges Radio gjort. I var fjärde matsal nådde bullernivån över 80 decibel, visar rapporten. En vardag för många elever, bland annat på Virginska skolan i Örebro. 

De elever som vår reporter pratade med säger att det många gånger kan vara stökigt och bullrigt när många äter samtidigt i matsalen. Men de säger samtidigt att man snabbt vänjer sig och inte tänker så mycket på den höga ljudnivån.

Just stora elevgrupper med många i matsalen samtidigt är den största boven till bullret. Den mätning som Sveriges Radio lät göra visar på uppmätt oljud kring 80 decibel på var fjärde skola och det är att jömföra med en picknick vid kanten av en motorväg.

På Arbetsmiljöverket säger man att det finns det flera faktorer som påverkar de höga ljudnivåerna. Det handlar om inredning, hur många som äter samtidigt och om skolorna har monterat upp så kallade ljudabsorbenter.

Matsalen på Virginska i Örebro är just uppfräschad och där har man tänkt på ljudmiljön säger Magnus Ivarsson, måltidsbiträde på skolan.

– Vi har satt upp textilier och gardiner i matsalen och fräschat upp så det är stor skillnad mot tidigare säger Magnus Ivarsson.  

Även på Lärarnas Riksförbund känner man igen problemen väl.

– Redan 2010 gjorde vi en undersökning som visade att två av tre lärare har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Och då är det än värre i matsalen, säger förste vice ordförande Anders Almgren.

Han anser det vara ett stort problem att eleverna inte har några lugna platser att gå undan på.

– Det är inte konstigt att barnen är utmattade och det finns forskning som visar på att inlärningen blir sämre för varje decibel som höjs, säger han.

Enligt honom finns det en självklar koppling mellan ljudnivån i skolan och dåliga skolresultat.