Regeringen vill se nytt tidningsstöd

0:58 min

Från nästa år ska tryckta dagstidningar kunna söka en ny typ av stöd till digital utveckling och publicering. Men det blir inga nya pengar, de 35 miljoner som regeringen siktar på ska tas ur det ordinarie presstödet.

Presstödsnämnden får nu kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) uppdrag att föreslå ett innovationsstöd.

-Det här löser ju inte den ekonomiska situation, eller skärseld, som många tidningar går igenom. Däremot är det en del av det större paket som vi behöver arbeta fram, säger kulturministern till TT.

Under våren lägger hon en proposition som skruvar lite i dagens system för presstöd. Grunden är förslagen från presstödskommittén från 2013. Senare i år ska en ny mediepolitisk utredning börja ta ett större grepp om bland annat presstödet. Den ska vara klar 2016.

Kulturnytts mediekommentator Mattias Berg menar att det här nya stödet på sätt och vis är lika problematiskt som verkligheten för tidningarna i dag.

– För det finns ju alltså inga nya pengar, utan medlen ska tas ur det ordinarie presstödet. Och då blir det precis som vad tidningarna brottas med dagligen – att de så att säga ska göra både digital och analog journalistik för ungefär samma pengar.

– Det är ju ingen tidning, åtminstone i Sverige, som har löst den här frågan om hur man ska kunna ta ordentligt betalt för både pappersutgåva och digitala editioner.

– Man ska också komma ihåg att frågan om en förändring av presstödet – och stöd till den här typen av digital omställning – var det som de flesta betonade i den mediepolitiska enkät som vi på Kulturnytt gjorde inför valet i höstas.

– Och nu släpper Kulturministern alltså den första delen av den förändringen. Men jag skulle säga att allting fortfarande återstår – även efter det här nya stödet. Med gamla pengar, säger Mattias Berg, Kulturnytts mediekommentator.

Kulturnytt/TT

Hör Kulturnytts intervju med kulturminister Alice Bah Kuhnke i ljudklippet här nedanför.