Kaplan (MP) vill röja upp på andrahandsmarknaden

1:32 min

Nu reagerar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på P4 Radio Stockholms granskning av den överhettade bostadsmarknaden i Stockholm. Han tänker ge Boverket i uppdrag att utreda reglerna.

-– Det här är ett akut problem som behöver få en snabb lösning, säger bostadsminstern Mehmet Kaplan (MP).

Visserligen finns fler lägenheter till uthyrning, men hyresnivåerna har inte dämpats. Tvärtom har andrahandshyrorna nu nått såna nivåer att lägenheter börjat köpas på spekulation, bara för att hyras ut med vinst.

Bostadsministern kommer nu ge Boverket i uppdrag att skyndsamt klartlägga vad de förändrade reglerna medfört.

– Jag vill få reda på hur det har påverkat prisbilden, om utbudet blivit större eller mindre och framförallt ska Boverket se över frågan om att kunna överpröva hyran i efterhand - vad det har betytt, säger Mehmet Kaplan (MP).

Den förra regeringen genomförde flera åtgärder att göra det mer lönsamt att hyra ut lägenheter med bostadsrätt i andra hand. Till exempel slopades möjligheten för missnöjda hyresgäster att gå till Hyresnämnden och klaga på för hög hyra.

Men regeländringarna har inte fallit så väl ut som politikerna hoppades. Tanken var att tusentals nya tillgängliga bostäder skulle pressa ner andrahandshyrorna, men P4 Stockholms granskning visar att så har det inte blivit.

Så väl mäklare, bostadssökande, forskare och statliga Boverkets analytiker vittnar om en fortsatt bostadsbrist och skyhöga andrahandshyror på många platser. I  Stockholm har hyrorna till och med nått sådana nivåer att de nu kan finansiera lägenhetsköp på ren spekulation - att inte bo själv utan bara hyra ut, med en rejäl vinst dessutom.

– Det här är en olycklig utveckling, säger bostadsminister Mehmed Kaplan (MP).

Nu vill han se över vilken effekt de nya reglerna haft, och kanske ändra på dem.

– Det drabbar unga som vill flytta hemifrån, inte minst studerande och människor som söker jobb på annan ort, där de inte kan tacka ja till ett jobberbjudande för att de inte får någon bostad. Därför får det inte se ut så här. Jag är väldigt bekymrad och oroad, säger Mehmet Kaplan (MP).