Fd bostadsminister nöjd med andrahandsuthyrningen

1:28 min

Trots en ny bostadstrend där man i spekulationssyfte köper bostadsrätter för att hyra ut dem dyrt, är fd bostadsministern Stefan Attefall (KD) nöjd.

För att få fram fler bostäder förenklade den förra regeringen uthyrningen av tomma bostadsrättslägenheter. På så sätt skulle det bli mer lönsamt att hyra ut och den ökade konkurrensen skulle ge lägre hyror.

Men P4 Stockholms granskning visar att det inte har blivit så. Dåvarande bostadsminister kristdemokraten, Stefan Attefall som tog initiativ till förändringarna är ändå nöjd.

– Det har blivit fler lägenheter som kommit ut. Sedan har hyrorna på framförallt små lägenheter tror jag stigit men jag tror också att man ska vara ärlig och säga att många tog ut dom här hyrorna tidigare men då skyltade man inte med det för det var olagligt, säger Stefan Attefall (KD), tidigare bostadsminister.

Men hyrorna har inte gått ner, vad det så ni hade tänkt det?

– Jag vet att det har diskuterats. Det har talats om 40 000 nya lägenheter men det har inte varit regeringens bedömningar. Det har grundat sig på undersökningar som Handelskammaren gjort utifrån att alla regler skulle tas bort för alla typer av lägenheter och det har aldrig varit avsikten.

Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm vill utreda en kommunal andrahandsförmedling för att lösa problemen med andrahandsmarknaden.

– Det som vi vill göra är att ha en kommunal andrahandsförmedling där hanteringen är transparant. Det ska vara tydligt för den som lämnar in en lägenhet vad det är som gäller. Den som hyr ska få klara regler vad som gäller. Ingen förskräcklig budgivning typ den som bjuder högst och så vidare. Det ska vara klara papper på hur t ex hur många hyror ska man betala in i förväg. Alltså allting ska vara så att alla ska känna sig trygga. Det här är ingen lösning men det är en förbättring. Allt som kan förbättra situationen på bostadsmarknaden i Stockholm ska prövas, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm.