Malous bajsprogram upprör hjärnkollsambassadör

4:29 min

Hjärnkollsambassadören Joanna Halvardsson i Hagfors går i en debattartikel på SVT Opinion till hårt angrepp på Malou von Sivers program Efter tio på TV 4. Programmet har i veckan tema bajs, och har framställt autism som en sjukdom.

Inför och i programmet har Malou von Sivers sagt att bajs är framtidens medicin och kan bota "sjukdomar som reumatism, parkinssons och autism". Tillsammans med forskaren Fredrik Bäckhed som är professor i molekylär medicin blandar hon till en bajscocktail som ska intas rektalt eller via munnen eller näsan. Programmet retade gallfeber på Joanna Halvardsson:
- Det jag tycker är mest vidrigt med programmet är att Malou säger att autism är en sjukdom, och att man kan bota den med bajs. Men autism är ingen sjukdom, det är en personlighet och varför vill man bota min personlighet, det tycker jag är vidrigt, säger Joanna Halvardsson.

Som hjärnkollsambassadör far hon runt och föreläser hur det är att leva med Aspergers syndrom, en del av autismspektrat.
- För oss som lever med diagnosen blir det så fel, för det ökar fördomarna. Folk tror att det är en sjukdom och något negativt. Men för mig är det positivt att ha en diagnos, det är en styrka och det som gör mig till den jag är. Jag vill inte bli botad! säger Joanna Halvardsson.

P4 Värmland har sökt Malou von Sivers för att hon ska få svara på kritiken, men hon har inte velat ställa upp på en intervju.