Före detta prostituerad håller inte med om RFSU:s kritik mot sexköpslagen

1:27 min

Riksförbundet för sexuell upplysning gjorde en granskning av sexköpslagen med hjälp av forskare. De kom fram till att lagen inte fungerar som det var tänkt. Daniella, som tidigare sålt sex, håller inte med RFSU.

– Jag tycker att det är bättre att kunna ringa och inte vara rädd. Att ringa polisen för de gör sitt jobb, säger Daniella.

Hon är 33 år och för ett år sen slutade hon sälja sex på gatorna i Göteborg.

Under sina fem år hade hon kontakt med polisen flera gånger och hon säger att de gjorde sitt jobb och att hon alltid kände sig trygg med att ringa dem. Att hon inte kände att hon hade gjort något fel.

– Lagen är bra. Ingen behöver vara rädd för att gå på gatan och göra sitt jobb.

Hon säger att de andra tjejerna också tycker det.

"Kritiken försvårar för utsatta"

Nadin Bergkvist är en av dem som startat organisationen Rosenlundstödet. Hon har nästan daglig kontakt med kvinnorna som säljer sex i Göteborg. De reaktioner hon fått är samma som Daniellas.

Hon menar att kritiken av lagen riskerar att försvåra situationen för de redan utsatta kvinnorna

– Jag tror att om man på riktigt vill komma tillrätta med den här lagen och komma åt sexköpare då får man börja se över de som faktiskt utmäter straffen också, vad är det för straff som följer på att man köper sex? I dag är det dagsböter. Är det ett relevant straff i förhållande till vad det är man gör?, säger hon.

Välkomnar diskussionen

RFSU:s förbundsordförande Kristin Ljungros säger att det inte finns konkreta lagförslag, men att man välkomnar diskussionen som kommit.

– Vi hade väntat oss reaktioner men det centrala för oss är att se vad forskningen säger och att våga prata om det öppet. Det som är unikt för den här rapporten är att den inkluderar folk som säljer sex. Det finns ingen homogen syn och jag tycker att vi ska lyssna på de här rösterna, säger hon.