Sänkta taxipriser efter ny lag

2:15 min

Efter att en ny lag om information om taxipriser införts vid årsskiftet har de allra flesta taxibolag som tidigare hade höga jämförpriser nu sänkt sina priser.

– Nu kostar det 498 kronor, säger en taxichaufför till Ekot.

Vad kostade det innan årsskiftet?

– 655 kronor.

Flera andra taxiförare berättar att de sänkt sina jämförpriser, några har till och med halverat det från 998 till 498 kronor.

Allt tyder på att den nya taxiprislagen som innebär att kunder ska få ett pris på hela sin resa, innan resan börjats, har lett till att de taxiföretag som haft höga jämförpriser har sänkt sina priser.

Den nya lagen berör bara taxibilar som har ett jämförpris per mil som är över 500 kronor.

Men nu när flertalet har sänkt sina priser till 499 kronor och lägre så berörs de inte av lagändringen och behöver inte ge något maxpris på hela resan.

Från Trafikpolisen och Transportstyrelsen har man också uppmärksammat att många sänkt sina priser.

Och Transportsstyrelsen som de senaste fem åren har fått in i genomsnitt ett trettiotal klagomål per år gällande priser har hittills i år endast fått in ett klagomål.

Och flera taxiföretag som Ekot talat bekräftar att man nu prissänkt för att undgå krånglet med att uppskatta maxpris på taxiresor.

– Det är väldigt svårt att avgöra när kunden kommer in i taxin. Så man säger ursäkta resan kommer att kosta, ja, max tusen kronor, eller någonting sådant. Kan du skriva på här? Det är väldigt jobbigt att hantera, säger en taxiförare.

Taxiföretagen säger till Ekot att man nu när man sänkt priset också slipper polisens kontroller, nu när polisen ska se till att lagen efterlevs.

– Varje gång man blir stoppad av polisen så måste man redovisa en massa papper. Det kan ta nära en halvtimme och det gör att man förlorar kunder. Så varför ska man göra det? Så man sänker priset helt enkelt för att slippa onödiga poliskontroller.

Maria Åkerlund, utredare på Transportstyrelsen, är försiktigt positiv till att lagändringen kan ha lett till att de taxiföretagen med höga jämförpriser nu kan ha sänkt sina priser.

– Om man ser det ur kundens perspektiv så tycker jag att det är positivt. Det viktigast för oss är att kunden får rätt information eller får ett pris som kunden tycker är någorlunda rimligt, så det tycker jag är positivt, säger Maria Åkerlund.

Men samtidigt beklagar hon att den nya lagen uppfattas som besvärlig av branschens friåkare. För det var inte meningen.

– När vi jobbade med det här lagförslaget så tittade vi verkligen på att försöka göra den så enkel som möjligt för taxiföretaget att kunna leva upp till. Vi har ju också lämnat det öppet hur man ska välja att lämna den här uppgiften. Till exempel på papper eller via sms till kunden, just för att taxiföretaget skulle ha frihet att hantera den här lösningen själva, säger Maria Åkerlund.