Stort intresse för utställning om biltestindustrin

1:48 min

Just nu pågår en omfattande utställning om biltestverksamheten på Arvidsjaurs flygplats. Det som från början startade i liten skala för snart 50 år sedan har nu vuxit till en mångmiljonindustri och är en viktig basnäring för inlandskommunerna i Norrbotten.

– Jag blev intresserad av att skaffa information om biltestverksamheten, för att bevara dess historia och det hela resulterade i en utställning, säger Kirsten Stelling.

Drygt ett halvår har det tagit för Kirsten Stelling att färdigställa utställningen på Arvidsjaurs flygplats som bjuder på historia, för mycket har hänt sedan biltestverksamheten drog igång i Arvidsjaur år 1967 med endast en biltestbana och 20 anställda.

Kirsten Stelling berättar vidare att hon räknat fram att biltestverksamheten i Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn omsätter cirka 1,5 miljarder kronor årligen och är därmed världens största testregion för fordonsindustrin.

Flygplatschefen Ralf Lundberg tycker att utställningen gör så att man börjar förstå vidden av biltestverksamheten och dess betydelse för regionen.

– En hel del arbetstillfällen har skapats och samhället lever upp på ett helt annat sätt i och med biltestverksamheten, säger Lundberg.

Utställningen som startade i mitten av januari kommer att pågå fram till april och redan första veckan lockade den drygt 700 besökare, däribland testingenjören Dieter Buchhauer från Tyskland.

– Jag tycker att utställningen är en succé och jag är imponerad över att man lyckats samla ihop så mycket information om biltestverksamheten, säger Dieter Buchhauer.