Sämre tider för storbankerna

Efter att samtliga svenska storbankerna nu har redovisat hur det gick det första kvartalet i år, verkar som om de senaste årens goda tider kommer att bli lite mindre goda.

För storbanken SEB blev vinsten för det första kvartalet 2005 lika stor som 2004 års första kvartal, och 2004 års sista kvartal. Det är en stadig utveckling med 2,7 miljarder i vinst kvartal efter kvartal, och expansionen i utlandet har lett till att SEB för första gången i bankens historia har mer än hälften av vinsten från verksamheten utanför Sverige.

Det där är gemensamt för dom fyra stora. Konkurrensen på hemmaplan och den rekordlåga räntenivån i landet driver på att expandera i närområdet.

Norden och Baltikum ses numera som närmarknader, men dom stora länderna lite längre bort lockar ännu mer.
Skärpt konkurrens
Nordeas vinst första kvartalet blev 688 miljoner euro eller 6,3 miljarder kronor, Föreningssparbanken nådde 2,9 miljarder och Handelsbanken 3,3 miljarder, och noterade för övrigt för första gången på länge ett vinsttapp, och tillsammans med SEB:s 2,7 miljarder idag har bankerna tjänat 15,2 miljarder på tre månader 2005.

Det pekar mot en vinst på hissnande 60 miljarder i år, men ökade kostnader när låga räntor skärper konkurrensen om hushållens och företagens gunst, och dessutom en börsutveckling som har gått i stå under våren, kan minska intäkterna, och hindra bankerna att nå vinstdrömgränsen.

Aktierna faller

Bankaktierna har fallit rejält på börsen i år och alla pendlar kring nollstrecket utom Handelsbanken som tappade stort i samband med kvartalsrapporten, och aktien står nu på minus 8 procent ungefär sedan årskiftet.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se