Låga räntor lockar till oförsiktiga lån

Räntorna är extremt låga nu vilket gör att bostäderna blir dyrare och lånen större. Men hur stor är då risken med att ta ett bostadslån nu?

Det gäller att göra en nogrann kalkyl när man köper hus eller lägenhet idag. De extremt låga räntorna gör att priserna stiger på flera håll i landet.

Och då ökar också utlåningen. Enligt bankernas statistik har utlåningnen stigit med 11 procent till de som vill köpa en villa och 27 procent för lån till bostadsrätter.

Å de större lånen gör att även mindre räntehöjningar kan betyda väsentligt högre månadskostnad.

Varning för lån
Men trots att lånen blir större anser bankernas företrädare att risken för låntagaren ändå inte ökat. Men att banken väljer att låna ut innebär inte någon garanti. Bankerna vill låna ut pengar - och att banken godkänner ett lån innebär inte automatiskt att det är riskfritt för låntagaren.

- Bankerna utvärderar i första hand riskerna utifrån den risk som de är villiga att ta på sig. Och det är inte säkert att kunden har tänkt på samma sätt och tänkt igenom vad stigande räntor kan betyda, säger Finansinspektionens Chefekonom Martin Blåvarg.

Finansinspektionen har också gått ut med en rekomendation till bankerna om att de skall informera låntagarna om hur deras ekonomi påverkas vid en väsentligt högre ränta.

Men även om bankerna inte ser någon ökad risk för att låntagarna när lånen ökar i storlek vill Föreningsparbankens privatekonom, Ylva Yngveson gärna se att låntagarna ökar sina amorteringar.

Thorbjörn Carlsson
thorbjörn.carlsson@sr.se