Stadens ledning avgår efter pedofilskandal

1:31 min

Storbritanniens regering har tagit över det politiska styret av Rotherham i norra England. Detta sedan en utredning kommit fram till att den lokala politiska ledningen är olämplig för sitt uppdrag. Anledningen är att den inte ingripit i en av landets största pedofilskandaler.

– Rotherhams politiska ledning är olämplig för sitt uppdrag, den har svikit sina medborgare och den har svikit barnen.

Det sa regeringens utredare Louise Casey när hon i går la fram sin rapport som sökte svaret på frågan hur minst 1 400 barn har kunnat utnyttjas av pedofilligor under 16 år utan att någon ingripit, trots att det fanns massor av uppgifter om vad som pågick.

Hela den politiska ledningen avgick i går och den brittiske kommunministern Eric Pickles meddelade att regeringen kommer att sätta in en övergångsledning som ska styra Rotherham fram till dess att ett nyval ska hållas nästa år.

Pedofilligorna har under en följd av år förgripit sig på barn, en del så unga som nio år. Men de har också sålt sexuella tjänster från barnen både i Rotherham och i andra näraliggande städer dit barnen transporterats med bil.

Både den här utredningen och en tidigare visar att både den politiska ledningen och polisen har fått upprepade larm om vad som pågick. En av anledningarna till att ingen grep in var att folk var rädda för att stämplas som rasister.

Pedofilligorna bestod nämligen till största delen av män från Ostasien, främst Pakistan. En ohälsosam kultur har rått inom ledningen: Mobbning, sexism, ständigt förnekande och en malplacerad politisk korrekthet har cementerat ledningens misslyckande, skriver Louice Caysey i sin rapport.