Nato gör kraftig förstärkning i Östeuropa

2:14 min

Försvarsalliansen Nato har beslutat idag om att kraftigt förstärka sin militära närvaro i Östeuropa, en förstärkning som inte skett på nästan 30 år.

– Det är ett svar på Rysslands agerande i öst, att de flyttar gränser genom att använda våld. Det handlar om annekteringen av Krim och destabiliseringen av östra Ukraina, men också vad vi har sett i Moldavien och Georgien, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Men det handlar också om förstärkningar söderut, säger Jens Stoltenberg och syftar då på Mellanöstern där bland annat den Islamiska Staten, IS, har fått fäste i flera städer och byar i Syrien och Irak. IS har även upprättat flera träningscenter i Libyen.

– Det handlar om att försvara våra allierade mot alla hot, säger Jens Stoltenberg.

Det som de 28 försvarsministrarna för Natos medlemsländer enades om idag är att inrätta två nya Natohögkvarter. Ett i Polen med uppemot 400 personer och ett Rumäniens huvudstad Bukarest som blir ungefär hälften så stort.

Dessutom ska det som Nato själv kallar för sin spjutspetsstyrka på 5 000 personer, med en insatstid på två dygn, snabbt byggas upp för att kunna finnas på plats när det behövs. Den här styrkan ska sedan kunna växa och bli 30 000 soldater.

Som ett led i utvecklingen av den här spjutspetsstyrkan så ska sex nya kontroll- och kommandocenter byggas upp i bland annat i de baltiska länderna men också Bulgarien, Polen och Rumänien.

På plats här i Natohögkvarteret i Bryssel mottog den ukrainske Natoambassadören Igor Dolhov beskedet om det som militära analytiker kallar för Natos kraftigaste militära förstärkning sedan kalla krigets dagar, mycket positivt.

– Situationen i Ukraina är inte bara en utmaning för Ukraina, enligt landets NATO-ambassadör Igor Dolhov, situationen är en global utmaning, säger han.