Länsstyrelsen har känt till giftdumpning i mer än tio år

1:44 min

I mer än tio år har Länsstyrelsen i Kalmar län känt till att olika gifter, bland annat DDT, ska ha grävts ner i Småland. Men utredningen har inte kommit någonstans sedan dess.

– Vi har inte så exakta uppgifter så vi kunnat lokalisera några av de här platserna, säger Anders Svensson, som är miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Igår berättade pensionerade lastbilschauffören Jonny Evaldsson, Oskarshamn, om hur han från mitten av 1950-talet kört och dumpat gifter i naturen, bland annat DDT. Transporterna fortsatte fram till 1970- talet.

Det handlar om många ton som dumpades i färdiggrävda hål. Gifterna kom från beredskapslager och chaufförerna fick höra att det var ofarligt och att naturen skulle ta hand om det som dumpades, men att de inte fick berätta om dumpningarna som skedde i Småland och Skåne. De fick inte heller köra gifterna närmre än hundra meter från ett vattendrag.

Men sedan början av 2000-talet, när Jonny Evaldsson, berättade om sina gamla arbetsuppgifter, har Länsstyrelsen känt till giftdumpningen. Ändå har inte mycket hänt.

Några spår om exakt var dumpningarna skulle skett hittade man nämligen inte och sedan stannade utredningsarbetet av.

Men Anders Svensson på länsstyrelsen i Kalmar säger att man nu ska göra ett nytt försök. Bland annat hoppas han att flygbilder från den aktuella tiden ska kunna hjälpa til

– Lantmäteriet har ju en stor samling flygbilder, om man kan hitta flygbilder från den här tiden kanske man kan skönja något i de här områdena.