De konservativa mot tredje valnederlaget

Det brittiska konservativa Torypartiet står inför sitt tredje valnederlag i rad på torsdagen. Partiet har inte lyckats framstå som ett trovärdigt alternativ till Tony Blairs Labourregering, och det har fört en kontroversiell valkampanj som har väckt kritik också från de egna leden.

– Om ni tänker som vi om kontrollerad invandring och sänkta skatter kan ni skicka ett budskap till Tony Blair, säger toryledaren Michael Howard på frenetisk turné i valrörelsens slutskede.

Men hans problem är att även om det finns många väljare som av olika skäl vill skicka ett argt budskap till Tony Blair ger det inte de konservativa fler röster.

Asylkampanj stötte bort väljare
I opinionsmätningarna ligger de ungefär där de låg innan valrörelsen började. Deras starkt negativa valkampanj, och deras fokusering först på invandring och asyl och sedan på att anklaga Tony Blair för att vara en lögnare har stött bort fler väljare än det har gett dem.

När Michael Howard tog över som toryledare för ett och halvt år sedan fick ett parti som var demoraliserat efter två förödmjukande valnederlag nytt självförtroende . Men det har inte förmått locka till sig nya väljargrupper. Howard själv har inte imponerat på väljare utanför de egna leden, och partiet har ett varumärkesproblem.

Intern kritik bubblar
En respekterad statsvetarprofessor liknade häromdagen Torypartiet vid en sviktande butikskedja: även om de fyller hyllorna med varor som ser bra ut så tvekar kunderna i dörren.

Och om Toryparytiet inte åtminstone lyckas reducera Labours ledning på torsdagen så kommer den kritik som redan har läckt ut inifrån partiet mot vad flera ledande män i det kallar en ”katastrofal valkampanj” att bli både offentlig och högljudd.

En väljarbarometer i The Times på onsdagen visar att de konservativa har tappat ner till 27 procent, liberaldemokraterna har gått fram till 23 procent medan Labour och premiärminister Tony Blair hamnar på som det tycks betryggande 41 procent av väljarstödet.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se