Skolan klarar inte flyktingbarnen

Skolan i Jönköpings kommun är för dålig på att ta hand om flyktingbarnen. Den kritiken kommer nu från en av kommunens egna lärare som arbetar med flyktingar. Och nu slår lärarna larm till politikerna.

För att få till en förändring så har Annika Albertsson tillsammans med en kollega som jobbar med flyktingar på Bäckadalsgymnasiet nu vänt sig till politikerna i Jönköpings kommun.

- Vad vi märker är att många elever kommer tillbaka och är ledsna för att de inte får den undervisning de vill ha. De är jättebesvikna för att dom inte får lära sig engelska till exempel med motivet att de är för dåliga på svenska, säger Annika Albertsson.

- Det antal elever som har väldigt lite skolbakgrund tycks ha ökat.

Annika Albertsson jobbar på Stora Rydbergsskolan i Jönköping och bara i år går där ett 60-tal flyktingbarn mellan 9 och 15 år.

Stora Rydbergsskolans uppgift är att förbereda barnen, så att dom kan börja i en vanlig skola sen. I snitt så får varje barn ett år på sig att bli redo - och om barnet kan läsa och skriva och räkna så kan det räcka. Men för dom som knappt satt sin fot i en skola i hemlandet så blir det för svårt, menar Annika Albertsson.

Hon tycker att det måste ske en kartläggning av flyktingeleverna - vad dom har för skolbakgrund och vad dom bär på för upplevelser och efter det ställa frågan - vad behöver barnen? Det skulle kunna handla om stöd från psykolog eller kurator, om bildterapi eller behov av en personlig assistent.

För om det inte görs något nu för att skolan ska möta flyktingbarnen på deras nivå så kan det slå tillbaka i framtiden, tror hon.

- Det kan bli så att dom aldrig rotar sig i det svenska samhället och aldrig kommer in på arbetsmarknaden.

Reporter: Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se