Brister hos arbetsgivaren låg bakom dödsolycka

Arbetsgivaren hade inte tillräckligt noggrant tänkt igenom dom risker som fanns vid ett grävarbete i Storå förra sommaren, då en person dog sen ett betongfundament till en bro rasat. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som nu har utrett dödsolyckan.

Det var när ett kraftverk skulle byggas i en damm i Storå, som olyckan hände. Grävarbetet var i full gång i vattnet. Plötsligt rasade ett betongfundament samman och en man klämdes till döds.

Det var den tredje juni förra året, och nu är Arbetsmiljöverkets utredning klar. Den visar att grävarbetet försämrat fundamentets hållfasthet, och det var det som gjorde att det rasade.

Men det fanns fler brister, enligt Arbetsmiljöverkets utredning. De konstaterar att arbetsgivaren inte tänkt igenom riskerna tillräckligt noggrant, och därför fanns det inga avspärrningar eller stödkonstruktioner vid fundamentet. Å när man beslutade att gräva djupare än vad man tänkt från början gjordes ingen ny arbetsmiljöplan. Det finns heller ingen dokumentation från liknande grävjobb, så det har inte gått att ta tillvara erfarenheter från tidigare uppdrag.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det inte behöver vara särskilt svårt eller tidsödande att undersöka riskerna vid ett grävarbete, och att sådana undersökningar troligen kan göra så att man undviker olyckor som den här i framtiden.

Arbetsmiljöverket skickar nu sin utredning vidare till distriktet i Dalarna, eftersom arbetsgivaren finns där, det skriver Bergslagsposten idag.

Åklagare Helena Eckerrot Flodin har tidigare konstaterat att olyckan var just en olycka och att ingen kan ställas till svars för det inträffade.