Rasistiska bildarkivet

Alice Bah Kuhnke om bildarkivet: Oroväckande

0:57 min

Sameminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill ha dialog med Sametinget om hanteringen av rasbiologiska institutets bildarkiv.

Hos Uppsala Universitetsbibliotek förvaras fotografier på samer och andra minoriteter. Det handlar om porträtt och familjefotografier, men i vissa fall också nakenbilder.

Fotografierna är tagna av rasbiologiska institutet och skulle visa att samer var en annan ras än svenskar – en ras som var mindre värd.

Bilderna är tillgängliga för allmänheten och vissa av bilderna finns digitaliserade på nätet. Dessa bilder kan man också beställa hem kopior av.

– Det låter oerhört starkt och oroväckande, och det är en fråga som jag med detsamma måste sätta mig in i, säger demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Sametinget har aviserat att man kommer jobba vidare i frågan. Finns det något man kan göra från regeringshåll?

– Jag vill jobba nära Sametinget. Jag ser fram emot att föra samtal om mycket kring samernas situation, men också kring den här frågan.

Vad tror du det betyder för samer, romer och andra minoriteter att Uppsala Universitet tillgängliggör såna här bilder?

– Jag förstår att det kan väcka starkt obehag hos många. Inte bara hos samer och romer, utan också hos mig. Jag förstår att det väcker starkt obehag och det är en diskussion som måste föras.

Kommer ni vidta några åtgärder i det här ärendet?

– Jag måste sätta mig in i ärendet först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio