Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Gruvdemonstration väcker känslor

Demonstration mot gruvetableringar i Sápmi ska hållas under lördagen. Det har väckt känslor i Jokkmokk där försäljare på marknaden oroas över hur det påverkar deras försäljning.

May Britt Öhman och Gunilla Larsson är med och arrangerar demonstrationen som ska hållas i morgon i Jokkmokk. Det är tredje året i rad som demonstrationen hålls, och trots att det inte varit lika turbulent kring Kallak-frågan som förra året, hoppas de på högt deltagande.

- Det är inte klart än vad som händer med Gállok. Men demonstrationen gäller inte bara Gállok, intrång sker över hela Sápmi. Det är viktigt att vi uppmärksammar det och konsekvenserna intrången får, säger May Britt Öhman. 

Demonstrationståget har tillstånd av polisen att gå genom marknadsplatsen. Polisen har dock frågat arrangörerna om de kan gå en annan väg, då knallare hört av sig till polisen.  

Måste ni gå genom marknadsområdet, om det stör knallarna?

- Om vi får bra poliseskort, som går före och bereder väg, så ska det inte bli några problem. Vi värnar alla om marknaden och vill ha en bra dialog. Men vi vill gå där vi syns, säger May Britt Öhman. 

Matti Vanha från Svappavaara står i sitt stånd på marknadsområdet. Han har inte hört talas om demonstrationen, men vill inte att demonstranterna ska gå förbi där han står.

- Det är klart att om de har tillstånd så får de ju gå, men vi tycker inte om det, det stör handeln.

 Men är det inte snabbt över, demonstrationståget som går förbi?

- Först är det renrajden och sedan demonstrationståg, alla möjliga störningsmoment. Det hade ju aldrig accepterats inne på en affär, säger Matti Vanha.

Inger Anna Mienna från Karasjok som säljer mössor och bällingskor kan till viss del förstå kritiken, men tycker det är bra att det demonstreras på marknaden.

- Om något påverkar mig mycket så hade jag också velat visa mitt missnöje och försökt påverka. Det är viktigt att göra det där det märks, att alla får höra om vad som pågår.

En bit bort säljer Anna Lestander och Mikael Karlsson mössor.

Kan du förstå de knallare som är oroliga över att handeln på marknaden störs?

- Nej, nog handlar väl folk ändå, demonstranterna ska väl inte stå här hela dagen? svarar Anna Lestander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio