Målsökande DNA-kniv förändrar gener

1:55 min

I Umeå har världens mest kraftfulla verktyg inom genetik tagits fram. Det är forskaren Emmanuelle Charpentier som upptäckte en oanad mekanism när hon undersökte en vanlig bakterie. Mekanismen gör att forskare på ett mycket enklare sätt än tidigare kan klippa och klistra in gener exakt där de vill ha dem.

Det nya genverktyget bär det krångliga namnet CRISPR/Cas9. Och verktyget kan finnas närmare dig själv än vad du tror, nämligen i frukostyoghurten berättar Emmanuelle Charpentier, gästprofessor i bakteriologi vid Umeå universitet,

– Jag äter mycket yoghurt, Så på ett sätt kan vi säga att vi äter CRISPR varje morgon, säger Emanuelle Charpentier.

Bakterier behöver emellanåt försvara sig så att exempelvis yoghurten förblir en yoghurt. Det är den här försvarsmekanismen som Emmanuelle Charpenter upptäckte för några år sedan.

Den är som en extremt effektiv genteknisk kniv, som kan liknas vid en schweizisk fickkniv. Den fungerar så att bakterierna skär sönder angriparen på ett väldigt exakt sätt, och kan användas när man vill förändra växter, djur och även mänskliga celler.

Det här är en upptäckt som många menar kan leda till Nobelpris. Forskarna har kommit att kalla den molekylära kniven för CRISPR/Cas 9. Utvecklingen har gått snabbt. Redan har bland annat forskare i Shanghai genförändrat apor med metoden för att bättre kunna förstå exempelvis autism, schizofreni och bipolär sjukdom.

Att genverktyget är så effektivt gör att allmänheten måste inse att här finns etiska problem, menar Emmanuelle Charpentier.

– För självklart kan det bli ganska farligt. När det är ett verktyg som kan förändra den genetiska koden och det genetiska materialet i mänskliga celler, då måste man vara medveten om etiken, säger Emmanuelle Charpentier.

Fotnot: CRISPR är förkortning för Clustered regularly interspaced palindromic repeat som är bakteriernas immunförsvar. Cas 9 är enzymet som fungerar som en specifik målsökande kniv.

Mer om hur den gentekniska kniven fungerar kan du höra i Vetandets värld idag kl 12.10