Oskarshamns kommun: Hoppet inte ute för att hitta giftet

1:55 min

Uppgifterna om att det grävts ner stora mängder bekämpningsmedel och annat från beredskapslager i Oskarshamns kommun är ingen nyhet för kommunen.

Kommunen fick uppgifterna för ett år sedan, men än så länge vet man för lite om var tunnorna finns för att kunna göra något enligt Bodil Liedberg Jönsson som är miljöchef:

– Man behöver en ganska exakt beskrivning av i alla fall vilken fastighet som är berörd. Om man har sämre information än så blir det som att leta efter en nål i en höstack.

Det var vid ett möte som kommunen hade som den pensionerade lastbilschauffören Jonny Evaldsson berättade om att han kört ut tunnor som kom från bredskapslager, tunnor som slängdes i grävda gropar runt om i Sydsverige. Bland annat i Oskarshamns kommun.

Då försökte kommunen ta reda på mer exakt plats, men utan att lyckas.

Oskarshamns kommun konstaterade också att det egentligen är länsstyrelsens sak att ta hand om det nedgrävda.

Gunnel Liedberg Jönsson har inte gett upp hoppet. Det kan finnas de som vet något, som kanske var med, eller såg något när tunnorna grävdes ner på 1950- och 60-talet. För tvärt emot vad som sades till chaufförerna som fick i uppdrag att dumpa gifterna, har de inte blivit ofarliga med tiden.

– Jag skulle önska att man kunde hitta dem. För risken bör öka med tiden som går. Om man tänker att det här är gamla plåttunnor så är det ganska sannolikt att de så småningom rostar sönder.

Är de en hälsorisk?

– Det beror lite på hur de ligger. Ligger de där det finns dricksvattentäkt finns det en hälsorisk. De kan komma ut i grundvatten som man sedan dricker. Annars är det mer en miljörisk – att det rör sig i grundvattnet och sprider sig till sjöar och vattendrag i närheten.