Lavrov hoppfull efter fredssamtal om Ukraina

2:10 min

Det är fortfarande oklart vad det senaste toppdiplomatiska initiativet för att få slut på de uppblossade striderna i östra Ukraina kommer att resultera i.

Ledarna för Tyskland, Frankrike och Ryssland möttes i natt för att blåsa liv i den insomnade vapenvilan.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel uttryckte idag tvivel om att fredsinitiativet kommer att lyckas men den ryske utrikesministern var aningen mer optimistisk.

– Jag hoppas att gårdagens ansträngningar kommer att ge resultat, sa Sergej Lavrov som framträdde med ett annars svavelosande tal på den internationella säkerhetskonferensen i Munchen där en rad toppolitiker deltar.

Tidigare på dagen i Munchen hade Angela Merkel däremot något tonat ner förväntningarna på det nya fredsinitiativet:

– Det är osäkert om mötet med Putin kommer att innebära några framsteg men jag och president Hollande anser i varje fall att det är värt att försöka, sa Merkel.

Det är inte känt mer i detalj vilka förslag Merkel, Hollande och Putin diskuterade under sitt samtal. Den franske presidenten Hollande sa idag att en ny fredsuppgörelse måste innebära en radikalt utökad demilitariserad zon längs frontlinjen och ökad självständighet för regionerna i östra Ukraina.

Samtidigt börjar något av en klyfta öppna sig mellan USA och delar av Europa när det gäller hur man ska stödja regeringen i Ukraina; i USA kräver nu fler och fler politiker att väst ska börja leverera vapen.

Angela Merkel tog idag återigen uttryckligen avstånd från den idén, även om hon sa att hon förstår debatten. USAs vicepresident Joe Biden talade om att hjälpa Ukraina med säkerheten men nämnde inte vapen.

Den inflytelserike amerikanske senatorn Lindsey Graham talade sig däremot varm för att skicka vapen. Att som europeerna förhandla med Ryssland är bara bortkastad tid, sa han:

– Jag säger till våra europeiska vänner, det håller inte. Ni kan åka till Moskva och förhandla tills ni blir blåa i ansiktet.

Imorgon ska Merkel, Putin, Hollande och den ukrainske presidenten Porosjenko fortsätta sina samtal men då per telefon.