Stjärnadvokat försvarar sig mot åklagarens anklagelser

Åtalet mot en av Sveriges högst uppsatta militärer, och som är bosatt i Skaraborg, har försenats på grund av att hans försvarsadvokat Gunnar Falk inte har tid att delta i förhören.

Det anser åklagaren Marianne Aldén som tröttnat på att gång på gång tvingas begära förlängning av åtalstiden eftersom det varit så svårt att boka in tider med försvaret.

Det var den 11 mars, alltså för snart två månader sen, som den högt uppsatte militären från Skaraborg häktades misstänkt för flera år av misshandel och våldtäkter på sin fru. Mannen, som hävdar att han är oskyldig, har själv begärt att få den kände advokaten Gunnar Falk.  Men vice chefsåklagare Marianne Aldén i Skövde hävdar nu alltså att Falk haft så mycket annat att göra att utredningen inte gått att bedriva i den takt hon önskat, och datumet för åtal har gång efter gång fått flyttas fram.

Marianne Aldén har svårt att dölja sin irritation, men hon vill inte ställa upp på en bandad intervju eftersom utredningen nu trots allt närmar sig slutet, och hon inte vill skapa en klyfta inför rättegången, men hon säger tatt det både varit svårt att få tag på Gunnar Falk och svårt att boka tider. Det har t o m gått så långt att hon ställt frågan om inte den misstänkte borde byta advokat, vilket han inte velat göra. Marianne Aldén säger att hon är van vid att en advokat är mer tillgänglig och att man ju tröttnar till slut när man gång på gång får skjuta fram viktiga förhör. Förseningen innebär både att militären tvingas sitta häktad längre för ett brott han säger sig inte ha begått och att det blir mer utdraget för offret, mannens hustru.

- Det bästa hade förstås varit, för åklagarens del, om det suttit en advokat utanför häktet i Mariestad och väntat. Men nu är det inte så, han vill ha mig som försvarare och att jag har andra mål att sköta är inte mycket att göra åt, säger Gunnar Falk.