Allergiker kan plågas av rökande grannar

Många människor får svårt att andas och mår dåligt av röken från cigaretter. De är allergiska. Ibland får de till och med problem om det bor en rökare i lägenheten bredvid. Men det är svårt att förbjuda någon att röka i sin egen lägenhet. Därför tycker en del att det skulle vara bra med rökfria hyreshus.

Klicka här om du vill läsa mer

En av de som mår dåligt när andra röker är Margareta Olsson i Olofström i Blekinge. Hon blev sjuk av grannens rök, berättar hon:

- Jag började känna att det luktade rök i min lägenhet och då fick jag svårt att andas och fick hjärtklappning och fick åka till akuten, säger Margareta Olsson. Hennes hyresvärd pratade med den rökande grannen, men det hjälpte inte, så Margareta blev tvungen att flytta.

Många har problem

Det är inte bara Margareta Olsson som mår dåligt på grund av rökande grannar. Astma-och Allergiförbundet har frågat sina medlemmar vad de tycker. Av alla som svarat är det fyra av tio som säger att de plågas av röken som kommer in i lägenheten från grannarna.

Svårt förbjuda någon att röka

De flesta bostadsföretag tillåter att hyresgästerna röker i lägenheterna. Det är svårt att förbjuda rökning, menar personal på ett bostadsbolag i Blekinge:

- Den bedömning vi har gjort är att det finns en risk att man står med lägenheter som inte blir uthyrda,säger Johan Eriksson på bostadsföretaget i Karlshamn i Blekinge. Johan Eriksson är orolig för att det inte ska komma tillräckligt många som vill bo i husen om rökning förbjuds.

Rökfria hyreshus

Men det finns bostadsbolag som har börjat tänka annorlunda. Ett av dem ligger i Kumla i Närke. Thomas Hjelmqvist är chef där:

- Det ska finnas en möjlighet för folk som har rökallergi att välja ett helt rökfritt hus, säger Thomas Hjelmqvist. Det går att få rökfria hus om den som flyttar in går med på att inte röka i lägenheten. Det kan skrivas in i hyreskontraktet, säger han också.