Malmö

Vakt avstängd efter attack mot nioåring

1:24 min

Ett videoklipp som Sydsvenskan publicerat visar hur en nioårig pojke blivit nedbrottad av en ordningsvakt på Malmö centralstation. Filmen visar hur vakten håller för pojkens näsa och mun samt dunkar hans huvud i golvet. Ordningsvakten har nu stängts av i avvaktan på utredning, säger Anders Lönnebo, vd på Nokas Security AB.

Sydsvenskan uppger att filmen klippts redaktionellt och ej av uppgiftslämnaren.

– Jag tycker att det inte på något vis ser bra ut. Och efter att jag såg videon så har jag tagit beslut om att ta den här ordningsvakten ur tjänst tills vi har utrett den här händelsen färdigt.

Det var i fredags som två ordningsvakten på Malmö centralstation grep två pojkar som tjuvåkt med ett tåg. Gripandet gick våldsamt till och vittnen på platsen filmade det med mobilkameror.

Videon publicerades i dag i tidningen Sydsvenskan på webben, och det är denna publicering som nu lett till att vakten som syns på videon stängts av.

På filmen ser man hur en ordningsvakt sitter på pojken, håller handen över hans näsa och mun samt dunkar hans huvud hårt i stengolvet. Enligt Anders Lönnebo var det på uppdrag av Polisen som pojkarna greps.

– Enligt de uppgifter som jag har så har vi blivit ombedda av polisen att kvarhålla två personer, varav  personen på videon är den ena.

Pojkarna hade rymt från ett Hem för vård och boende och överlämnades till socialtjänsten i Malmö  av polisen. Polisanmälan har gjorts mot både pojkarna och ordningsvakterna. Den lades ner direkt vad gäller barnen, på grund av deras låga ålder.

I den incidentanmälan som ordningsvakterna gjorde i fredags kväll framgår inte att våld använts mot nioåringen.

– Enligt de uppgifter jag ha, sår har de både bitit och sparkat ordningsvakterna, säger Anders Lönnebo.