Genustisdag

Svenska män otippat ojämnställda

1:02 min

Svenska män är medelmåttiga när det handlar om att dela på hemarbetet. Det visar en nypublicerad undersökning där hushåll i 29 länder jämförts. Sverige hamnade i mitten på listan.

Trots att svenska män tar ut allt större del av föräldraledigheten är det jämställda hushållsarbetet en god bit bort. Detta är dagens ämne när Sarah Ljungquist besöker förmiddagsstudion.

Männens oavlönade hemarbete i 29 länder har jämförts och sammanställts av OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development). Resultatet visar att svenska män hamnar på 11:e plats. Alltså ungefär i mitten.

Danska män lägger ner 186 minuter oavlönat hemarbete varje dag, och de toppar därmed listan. Norrmännen kommer tvåa.

Enligt undersökningen ägnar svenska män ner 154 minuter om dagen till hemarbete som till exempel diskning, städning och matlagning.

Sarah Ljungquist tror att traditionerna kring våra könsroller i hushållet sitter djupt rotade.

– Du känner inte de förväntningarna på dig som man på samma sätt som du känner som kvinna, tror Sarah Ljungquist.

– Ponera att du är hemma med ett litet barn som kanske är åtta-nio månader gammalt och så ska barnet sova. Då tycker du som man att "nu får jag lite fritid, nu kan jag sätta mig och kanske läsa tidningen eller spela datorspel". En mamma i motsvarande situation tar oftare itu med disken eller stoppar i en tvätt eftersom de förväntningarna på dig som kvinna finns. Du ska ta hand om inte bara barnet utan även hemmet. De förväntningarna finns inte på samma sätt hos dig som man. Och det här är omedvetet.

Sarah Ljungquist är genusvetare och litteraturvetare på Högskolan i Gävle, och varannan tisdag besöker hon förmiddagen för att tala om ett aktuellt ämne.

Ge din kommentar till undersökningen här nedan!