Mathis har varit sysslolös i tre år

1:21 min

Mathis Alfredsson är en av de 18 500 ungdomar i regionen som är arbetslösa. Att inte ha ett jobb sätter sina spår, säger han.

Sedan 22-årige Mathis Alfredsson från Uddevalla tog studenten för tre år sedan har han varit sysslolös. Och han är långt ifrån ensam.

Enligt statistik som Statistiska Centralbyrån har tagit fram på uppdrag av LO-facken har 18 500 personer i åldrarna 16 till 25 år i Västra Götaland varken jobb eller pluggar.

Att vara arbetslös i två år sätter sina spår.

– Jag har blivit lat, fått dåligt självförtroende och hamnat i depressioner, säger Mathis Alfredsson.

Men han säger samtidigt att han själv har bidragit till att skapa den onda cirkel han är i nu.

– Jag var ju inte sugen på att jobba efter gymnasiet.

Kontakterna med Arbetsförmedlingen upplevde han som dåliga redan från början. När han inte ville söka de enda jobb han blev erbjuden, vilket var telefonförsäljarjobb, fick han gå kurser i att skriva cv.

– Det var som ett vuxendagis där jag fylla i stenciler och svara på frågor typ, ”tycker du om att göra en kund nöjd, ja eller nej”. Mitt självförtroende sjönk.

De åren Mathis har varit arbetslös har påverkat honom negativt, säger han.

– Jag har en mer negativ bild på det mesta idag jämfört med för några år sedan.

Han tror ändå att det är en inställning, så som man uppfattar livet.

Om jag bara la mer fokus på att tänka att saker och ting kommer att gå bra än att tänka på att allt är skit, skulle jag antagligen inte vara i den här sitsen.

Nu vill Mathis förändra sitt liv.

– Jag är på väg till Arbetsförmedlingen igen och jag känner att jag vill flytta hemifrån nu. Så min plan är att skaffa mig ett jobb så att jag kan försörja mig själv.