Stuvad abborre

I Meny vecka 18

4 port 

1 kg abborre, ca 4 st
1½ tsk salt
1 msk margarin eller smör
4 msk klippt dill eller persilja
1 timjan
saft av 1 citron 

Redning:
2 msk vetemjöl
3 dl vatten, ev. blandat med vitt vin eller grädde
¼ krm vitpeppar

Fjälla eller flå abborrarna; låt huvudet sitta kvar. Rensa, skölj och torka dem. Salta fiskarna och ställ dem med ryggarna upp i en smord kastrull. Tillsätt dill eller persilja, timjan och citronsaft. Rör ut vetemjölet i vätskan och häll över fisken. Rör lite försiktigt tills det kokat upp. Istället för redning kan man göra en pasta av vetemjölet och 1½ msk matfett och tillsätta den i den kokande vätskan. Sjud fisken under lock på svag värme 10-15 minuter. Smaka av stuvningen med vitpeppar och lite salt om det behövs. Servera med kokt potatis, ärter och grönsallad.

Flå abborre:
Klipp bort ryggfenan. Skär ett snitt tvärs över ryggen bakom huvudet. Skåra skinnet på båda sidor om ryggfenan. Lossa skinnet på båda sidor med hjälp av tummarna. Dra av skinnet. Skär stjärtfena och huvud.