Ny Stalinkult i Ryssland

I Ryssland får både sovjetiska symboler och ledare ny status inför 60-årsdagen av slutet på andra världskriget. Statyer, minnesplaketter och ett nytt silvermynt hyllar Josef Stalin för att han ledde Sovjetunionen till seger i det som i Ryssland heter det stora Fosterländska kriget.

Sovjetisk musik från högtalarna, sovjetmat på menyn och en dekor som förflyttar matgästerna till Stalintiden.

Restaurangen döpt efter KBG:s symbol Skölden och Svärdet är inte den enda som hyllar Stalintiden och Sovjetunionen.

Staty över Stalin, Churchill och Roosevelt
Återupprättandet av Stalin för hans roll som krigssegrare är bara en del i hyllandet av Sovjetsymboler, ledare och företeelser.

Inför 9 maj har det blivit extra påtagligt. I Volgograd, som då hette Stalingrad, reses en sex meter hög staty med de tre segermakternas statschefer Stalin, Churchill och Roosevelt.

En del vill ha tillbaka stadens krigsnamn Stalingrad. I sibiriska staden Mirni markeras 9 maj med ett nytt Stalinmonument, i Orjol vill politiker döpa om gator och resa statyer till Stalins ära.

President Vladimir Putin avtäckte nyligen ett monument som hyllar Josef Stalin för hans roll i kriget, nya silvermynt präglas till årsdagen med Stalins porträtt.

”Vi vill bara visa upp vår historia”
Armen Manucharian äger den sovjetinspirerade restaurangen Skölden och Svärdet där många poliser och FSB-agenter ofta ses äta.

– Vi vill bara visa upp vår historia, en historia som är en del av vår barndom, säger han.

Hans egen morfar dog i kriget och han tycker inte det är något speciellt att ha bilder av Beria och en staty av Dersjinskij.

Varför han inte har några foton av de postsovjetiska ledarna Michail Gorbatjov eller Boris Jeltsin men en bild på Vladimir Putin kan han dock inte förklara.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se