Trafik

Norrlänningar bäst i landet på att klara körkortet

1:21 min

Norrland låg i topp när det gäller andelen godkända körprov och kunskapsprov för vanligt B-körkort under förra året. Det visar siffror från Trafikverket.

När det gäller andelen godkända körprov så låg Örnsköldsvik i topp i hela landet med ungefär 71 procent. Östersund hade flest andel godkända kunskapsprov med knappt 69 procent.

Ylva Lundin är kommunikationschef på Trafikverket Förarprov, och hon säger att en orsak kan vara  att man av tradition i norra Sverige oftare går på trafikskola än i den södra delen av landet.  

Ingela Wagenius Uddén är trafiklärare i Sundsvall och ser flera anledningar till man i norra Sverige lycktas ta körkort i hög utsträckning.

– Det kan bero på att vi har en lugnare trafikrytm än i storstäderna. Sedan kanske vi har en bättre utbildning här, säger hon.   

Robert Wilhelm, som håller på att övningsköra, är inte förvånad över att Norrland ligger i topp när det gäller andelen godkända körprov och kunskapsprov.

– Det är fler som känner sig manade till att ta körkort här eftersom vi inte har tunnelbana, och det går inte bussar överallt, säger han.