Kapitalismkritik väcker känslor i Tyskland

De tyska socialdemokraterna är opinionsmässigt pressade och inför valet i delstaten Nordrhein-Westfalen har partiet dragit igång en debatt mot kapitalismen som väckt mycket starka känslor i Tyskland.

Partiordförande Franz Muntefering anklagas för att använda ett nazistiskt språk och näringslivet anser att han bäddar för terrorism.

”En skrupellös kapitalism”
Det började för två veckor sedan. Socialdemokraternas partiledare Franz Muntefering kritiserade investmentfirmor för att köpa upp tyska företag för att slakta dem och sälja dem vidare med vinst.

En kapitalism utan skrupler, sa Muntefering och liknande företagen vid en svärm gräshoppor.

Den socialdemokratiska partigruppen gjorde även en svart lista på typiska gräshoppor, investmentbanker och riskkapitalbolag.

Utspelet träffade en mycket känslig nerv i ett Tyskland med fem miljoner arbetslösa, där samtidigt storbolagens vinster ökat kraftigt. Aktieutdelningarna har höjts liksom chefernas löner och bonusar.

Påstås bädda för terrorism
Debatten har efter hand växt och förs nu med en intensitet som blottar många tyskars frustration inför framtiden.

Ekonomer, politiker och även kulturpersonligheter deltar. Nobelpristagaren Günther Grass hävdade härom dagen att storkoncernerna fått för stor makt och urholkat demokratin.

Samtidigt skrämmer det uppskruvade tonläget många. Nazisterna betecknade också sina fiender som vegeterande insekter och djur, sa en känd historieprofessor.

Socialdemokraternas partiordförande Muntefering anklagas av näringslivet för att med sin hårda kritik, bereda vägen för en extremism liknande den som plågade tyskland på 70- och 80-talen, då flera företagsledare kidnappades och mördades.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se