Soulartisten Beldina släpper EP

5:59 min

Beldina Malaika från Sundbyberg är aktuell med sin första EP och hyllas av musikkritikerna. Soulartisten började sjunga gospel som liten, och spås kunna bli hur stor som helst.

Allt började i kyrkan. Belinda är baptist och lärde sig tidigt att uppskatta och uttrycka sin tro genom gospelmusik.

– För mig är soul inte en genre, det är en känsla. Det är därför jag kan uttrycka mig genom många olika typer av genrer.

– Just i gospeln kommer det sig så naturligt. Det kommer från ett känsomässigt ställe från början och sen utvecklas det i musiken. Hiphop är soul, pop är soul, säger Beldina Malaika.

Soulartisten är redan stor utomlands. Hon har uppträtt i Los Angeles, Tokyo och andra världsmetropoler. Hon har spelat med Timbuktu, Axwell och Mando Diao, och varit förband åt världsartister som Stevie Wonder och Pharrell Williams.

– Det är ganska galet när jag tänker tillbaka på det. Jag är så tacksam över alla de här upplevelserna som har fått. Det känns helt otroligt.

Beldinas mamma bor fortfarande kvar i Rissne i Sundbyberg. Det är hit Beldina återvänder när hon är i Sverige.

– Det är alltid roligt när man har varit på de här äventyren. När man kommer hem är inser man att "det är det här som är på riktigt".

Tidigare har Beldina tolkat andra artisters låtar. Coverstories har visats flitigt på nätet.

Nyligen släppte Beldinas sin första EP Intermission, och redan hyllas hon av musikjournalsiter. "Nu är det även hög tid att Sverige och världen upptäcker Beldina från Rissne" skriver exempelvis musikjournalisten Jan Gradwall.

– Det känns bra faktiskt. Det är en lång process och det känns kul att kunna bjuda in folk på den resan man är på.