Nordkorea kan förbereda provsprängning

Sydkorea uttrycker allt större oro över Nordkoreas vägran att återuppta nedrustningssamtal. Samtidigt kommer rapporter om att Nordkorea förbereder sin första provsprängni

Sydkorea ser med växande obehag på uppgifterna om att Nordkorea håller på att förbereda sitt första kärnvapenprov.

USA har med hjälp av satelliter sett intensiv aktivitet på en plats 35 mil om Nordkoreas huvdustad Pyongjang.

En tunnel håller bland annat på att byggas, som skulle kunna vara avsedd för en provsprängning. Lastbilar kör hastigt fram och tillbaka, liksom lyftkranar.

Uppgifter om bombtillverkning
Enligt USA har Nordkorea, sannolikt med hjälp av pakistanska kärnvapenexperter, lyckats tillverka en eller två primitiva bomber.

En annan pusselbit i gåtan kring landets planer är att Nordkorea för några månader sedan stängde av sitt kärnkraftverk, möjligen för att kunna använda plutonium för kärnvapen.

På onsdagen sa Sydkoreas utrikesminister att han vill lösa krisen på fredlig väg, men att Sydkorea överväger, som han sa utan att förklara sig närmare, ”alla möjligheter”.

Missil oroar Japan
Också Japan är alltmera oroat över Nordkoreas kärnvapenprogram, inte minst sedan amerikanska källor nyligen uppgav att Nordkorea nu också har tillgång till en missil, som kan bära ett kärnvapen.

Nordkorea har i många år utvecklat och sålt missiler, däribland till Pakistan, Syrien och Jemen.

Både Japan och Sydkorea skulle kunna vara inom bekvämt räckhåll för en nordkoreansk missil med kärnvapen ombord.

Nordkorea arbetar också på en missil som skulle kunna nå mål i USA. Kommunistiska Nordkorea säger att man bygger kärnvapen som skydd mot en möjlig amerikansk invasion

Nils Horner, Shanghai
nils.horner@sr.se