Tiggare kördes bort från Sergels Torg

2:18 min

Tidigt i morse avhyste polisen ett 50-tal hemlösa EU-migranter från Sergels Torg i centrala Stockholm. Insatsen gick lugnt till, men personal från Socialförvaltningen på plats vittnar om att vinterkylan gör nätterna mycket svåra för EU-migranterna.

Antalet anmälningar från privatpersoner och butiksägare i området har ökat i takt med att fler och fler personer sökt sig till platsen för att kunna få tak över huvudet på natten.

I tunnlarna som sträcker sig från Sergels Torg i centrala Stockholm informerar polisens tolk ett 30-tal hemlösa EU-migranter om varför de i dag väcktes av poliser, som bad dem lämna platsen med sina tillhörigheter.

Daniel är en av dem som lyssnar.

− Jag känner mig som en hund, som en kriminell, säger han.

En halvtimme innan polisen kom till platsen fanns personal från Stockholm stad på plats.

Robert Dragan jobbar i Socialförvaltningens uppsökarverksamhet och står redo med ett antal utskrivna kartor i handen.

– Jag är här för att erbjuda om stadens insatser just när det gäller de här människorna som ligger härute.

Vad ska ni göra?

– Vi ska informera dem att Stockholms stad har öppnat en lokal där de kan övernatta. Dessutom ska vi göra individuella prövningar på plats och hänvisa dem till socialjouren.

När de fyra polisbilarna till slut rullade in på torget gick allt väldigt lugnt till.

– Vi har tillsammans med Stockholms stad beslutat att genomföra avhysningen. Det beror på att  marken används på ett sätt som inte är tänkt enligt ordningslagen. Det här är ju detaljmark för handel, säger Tove Hägg, polisens talesperson på plats.

Robert Dragan från Socialförvaltningen är nöjd med morgonens insats. Vinterkylan biter och har gjort att det tidigare i veckan varit så många som 100 personer som sovit på Sergels Torg. Och att en del av dem nu fått information om stadens nya boende minskar problemen, i alla fall i natt.

– I samband med kylan så har dessa människor blivit mer utsatta. Polisen har gjort ett bra jobb. En del kom och anslöt sig till oss och ville framförallt veta om lokalen. De frågade om vägbeskrivning och hur de skulle ta sig dit. Vi har ju printat ut kartor och även gett muntlig information på deras hemspråk till de som vill, säger Robert Dragan från Socialförvaltningen.