Överens: Försök med betyg i fjärde klass

1:50 min

Regeringen och allianspartierna har kommit överens om att på försök låta 100 skolor införa betyg från fjärde klass. Därmed har en av de hetaste konflikterna slutat i en kompromiss. Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att det här är bra för skolan, och Alliansens folkpartiledaren Jan Björklund utmålar sig som segrare.

Minut för minut: Så var pressträffen om överenskommelsen kring betyg

– Det är ett stort genombrott att de rödgröna partierna går med på att nu försöka med betyg redan i årskurs fyra i Sverige. För bara några år sedan var de ju emot betyg överhuvudtaget, och nu tar vi chansen till en överenskommelse, säger Jan Björklund.

Överenskommelsen går ut på att 100 skolor på försök ska börja ge eleverna betyg redan från fjärde klass. Försöket inleds år 2017.

Det handlar om skolor där skolledning och elever vill delta, och det ska hållas samråd med föräldrarna. Under tiden ska forskarna studera fördelar och nackdelar, år 2020 ska försöket utvärderas.

Det har, fram till förra veckan, sett ut som att alliansen haft stöd från SD, och därmed majoritet i riksdagen att inför betyg från fjärde klass i alla grundskolor.

Men Sverigedemokraterna gick då ut med beskedet att de kanske skulle komma att ändra sig. Kritiken har varit hård mot betyg i fyran. Lärarfacken och skolmyndigheter har varit emot, bland annat.

Gustav Fridolin säger att risken för ett nederlag i riksdagen, och att det skulle bli fjärdeklassbetyg i alla landets skolor, haft betydelse för att regeringen nu varit med och slutit en överenskommelse.

– Det är klart det skulle vara en stor konsekvens, och att det fanns en farhåga från svenska skolor, att man skulle från Alliansen och Sverigedemokraternas sida välja att sänka betygsåldern mot såväl forsdkning som lärarfack, säger Fridolin.

Utbildningsministern konstaterar vidare att det fanns ett färdigformulerat lagförslag som hade kunnat röstas igenom i riksdagen. Något som Fridolin inte tror skulle vara positivt.

– I dag har vi istället kommit till en överenskommelse som är så mycket bättre, säger Fridolin.

Centerpartiets Ulrika Carlsson är en av de allians-företrädare som i dag är glad över att det blev en försöksverksamhet och inte en ny lag med betyg från årskurs fyra i hela Sverige.

– Det är ett sätt att visa att vi har lyssnat på remissinstanserna, säger hon.