Några tips till dig som vill börja med isklättring!

4:02 min

Äventyrsjournalisten, forspaddlaren och klätterinstruktören John Liungman är på plats i studion för att snacka lite isklättring.

Att John började med isklättring är lite av en slump. Han befann sig i Chamonix i november för att åka skidor. Tyvärr visade det sig vara fel säsong.

– Men istället för snö så fanns det is, så jag testade isklättring. Känslan när man satte i yxan i isen för första gången är obeskrivbar!

Har du några tips till den som vill börja med just isklättring?

– Har man ingen klätterkompis så är en bra början att ta kontakt med någon av alla de klätterklubbar som finns runt om i landet. Och är man till exempel i Sälen, Åre eller något annat ställe och åker skidor nu under sportlovet finns det oftast företag i närheten som håller på med isklättring.

Vad är viktigast att tänka på när man väl börjat klättra?

– Det viktigt att klättra mycket, många meter. Det behöver inte vara så avancerat, utan det är mängden som räknas. Sen måste man också ha rätt kläder. Det är både kallt och blött när man är ute, så en varm dunjacka och ett par extra vantar i väskan bör man ha med sig. Vantarna blir ju blöta hela tiden eftersom det rinner vatten från isen, så man har alltid flera par med sig så man kan byta under klättringens gång.