Linnea fick snabblån trots för låg inkomst

2:27 min

Ett av de tre företag som Finansinspektionen hittills beviljat tillstånd att bedriva snabblåneverksamhet lånar ut pengar till personer som inte borde få lån enligt de regler som företagen har att följa.

Det visar sig när Ekot låter 21-åriga studenten Linnea låna 3 000 kronor i 30 dagar, trots att hon i slutet av månaden inte har tillräckligt med pengar kvar för att betala tillbaka.

Det tar bara några minuter att fylla i och få godkänt ansökan på nätet. Inkomst, hyra och om du har barn och några andra lån. Inom mindre än en kvart får Linnea sedan ett samtal där hennes snabblån bekräftas.

Det samtalet tar bara en dryg halvminut. Det ställs inga fler frågor om hennes ekonomiska situation. Några timmar senare samma dag har hon pengarna på kontot.

– Ja, det känns ju väldigt märkligt, faktiskt, säger Linnea.

Linnea har ingen fast inkomst, utan jobbar extra då och då. Det hon tjänade förra året motsvarar 6 200 kronor i månaden och är alldeles för lite för att få ta ett lån på 3 000 kronor över 30 dagar.

När hon ansökte överdrev hon och fyllde i att hon tjänade 10 000 i månaden, också det för lite för att få ta det här lånet när alla andra utgifter som hyra och mat är betalda. Men att den lönen inte matchar det som står i kreditupplysningen om Linnea som företaget tog spelade ingen roll.

– Det kändes ju som om de inte brydde sig så mycket om att kontrollera vem det var de lånade ut till helt enkelt.

Trots att det sedan årsskiftet krävs ett särskilt tillstånd från Finansinspektionen för att få syssla med snabblån och trots att Konsumentverket fått ökade befogenheter att ingripa mot de här bolagen så kan de alltså fortsätta låna ut till folk som inte borde få ta lån.

– När du beskriver det så låter det inte som att det får plats. Och att det då inte fanns någon återbetalningsförmåga och att det då är ett lån som hon inte borde ha fått, säger Anna Hult som är jurist på Konsumentverket som är ansvariga för tillsynen av snabblåneföretagens kreditprövningar.

Bryter man mot någonting?

– Ja, alltså de bryter ju mot de reglerna som finns i konsumentkreditlagen vad gäller kreditprövning.

Företaget som lånade ut till Linnea heter Nano Kredit, och är alltså ett av de första bolagen att få beviljat tillstånd att syssla med snabblån av Finansinspektionen. Deras minimikrav är att du ska ha en taxerad inkomst på 50 000 kronor, knappt 4 200 kronor i månaden.

– Om det du säger stämmer och schablonen inte håller då har det begåtts ett fel men det ska inte kunna ske i våra system. Det är det enda jag kan säga, säger Mikael Olcina, som är vd på Nano Kredit.