Berömda finkars genetik har undersökts

0:48 min

I en ny omfattande genetisk studie har forskare undersökt de finkarter på Galapagosöarna som var viktiga för Charles Darwin när han utvecklade evolutionsteorin.

Charles Darwin kallas ofta för evolutionsteorins fader eftersom han kom fram till hur arter utvecklas, bland annat genom att studera finkar och deras olika näbbformer på ögruppen Galapagos.

Och idag när det skulle ha varit hans 206:e födelsedag publicerar tidskriften Nature en omfattande genetisk studie på det här klassiska exemplet på evolution.

Det är en forskargrupp från Uppsala som har gjort undersökningen tillsammans med forskare från USA. Genom att jämföra finkarnas gener som bestämmer näbbformen har de kunnat se hur de har utvecklats till olika arter och hur de är släkt med varandra.

Jonas Berglund, som är en av forskarna bakom studien, är glad över att ha kunnat göra den här ovanligt noggranna genetiska undersökningen.

– När vi nu har all genetisk information som vi kan om de här fåglarna så är det ju helt fantastiskt att vi faktiskt kan gå in och titta på det som la grunden till evolutionsläran.

Referens: Sangeet Lamichhaney et al. "Evolution of Darwin´s finches and their beaks revealed by genome sequencing". Nature 12 februari 2015. DOI: 10.1038/nature14181