Dan skriver brev till sin döde son

7:53 min

Dan Jansson i Karlskrona har gett ut en bok med brev som han skrivit till sin son som tog sitt liv 2004 när han var 28 år. 

Det handlar om brev med både besvikelse över sonens val, många frågor och fina minnen av deras tid ihop.

Nu har Dan Jansson gett ut de breven i boken "Tiden är den drabbades vän" tillsammans med psykologen Berit Wallin som var hans psykolog vid kristerapin det första året.

– Det var en egenterapi från början och mitt eget sätt att hålla kontakt med Frei och berätta vad han missade. När jag läste det efter några år tänkte jag att det kanske kan vara nytta för någon annan, säger Dan Jansson.

Besvikelse och minnen
Breven handlar om brev med både besvikelse över sonens val, många frågor och fina minnen av deras tid ihop. Så här kan det se ut:

"...ja, varför jag går i terapi kan du säkert räkna ut. Du är ju inte dum på
något sätt förutom den där fredagsmorgonen vid halvtiotiden när du
tog ett radikalt steg ut ur fönstret. Jag kanske aldrig kommer att förstå
varför och jag kan kanske aldrig acceptera ditt beslut. Jag försöker
dock förlåta dig även om det är svårt..."

Är hymlande
Trots att det handlar om privata brev och tankar tvekade Dan Jansson aldrig att ge ut breven i en bok.

– Jag har upplevt den värsta skiten man kan uppleva så jag känner mig inte bekymrad. Någonstans är det mycket hymlande kring detta med självmord, säger Dan Jansson.

Vara tankeställare
Han hoppas att boken ska kunna ge tröst åt andra drabbade men också vara en tankeställare för de som funderar på att ta sitt liv.

– Det är en egoistisk handling och frågan är var går gränsen och hur dåligt man egentligen mår. Ger man sig tid att tänka efter. Man kanske ska titta sig runt omkring. Har jag några vänner? Finns det någon som bryr sig, kommer bli förkrossad eller må dåligt av det här? säger Dan Jansson.

Vill berätta
Det var drygt tio år sedan hans son tog sitt liv men han fortsätter att skriva brev till honom. 

– Jag skrev för ett tag sedan och jag ska fortsätta. Jag gör det för mig själv och det händer att det finns saker jag känner jag vill berätta för Frei, säger Dan Jansson.