Staten riskerar förlora miljarder på spelpolitik

2:11 min

Staten riskerar att förlora belopp i miljardklassen om inte reglerna för svenska och utländska spelbolag ändras. Det enligt en rapport från ESO, expertgrupper för studier i offentlig ekonomi, som presenteras idag.

Det senaste året har utländska spelbolag växt sig allt starkare i Sverige, deras omsättning ökade med över en miljard, samtidigt som spelandet hos statliga Svenska Spel minskade kraftigt, enligt Lotteriinspektionen.

De utländska bolagen har samtidigt ökat sin annonsering kraftigt, bland annat på nätet och i reklamkanalerna i TV.

Dagens rapport från ESO visar att den här utvecklingen kommer att fortsätta om inte spelpolitiken ändras.

Inom en tioårsperiod bedöms staten förlora 1,4 miljarder om året i spelintäkter och dessutom förlora allt mer av kontrollen över spelandet, vilket väntas öka sociala problem med spelberoende.

Rapportens författare David Sundén beskriver situationen som att statliga Svenska Spel har en tvångströja på sig, det får inte starta nätcasino för att konkurrera med utländska spelbolag, och det får inte dela ut lika höga vinster som utländska bolag gör.

Rapporten ser två vägar i framtiden. Antingen att förstärka det så kallade monopolet, att försöka blockera internet så att folk inte kan spela på utländska sajter. Men det verkar inte så effektivt utan lätt att kringgå, enligt David Sundén.

Rapporten föreslår den andra vägen, att Svenska Spel ska delas i två olika bolag och att Sverige ska följa Danmarks väg och skapa ett system där alla spelbolag får köpa licenser för att sälja spel i Sverige. Då ska bolagen också betala skatt, staten kan kontrollera dem bättre och dessutom införa regler som begränsar till exempel spelreklamen.

Den svenska spelmarknaden har kallats för ett slags vilda västern i flera år, nyligen sa EU-kommissionen att den ska stämma Sverige för att reglerna är diskriminerande, att reglerna låtsas skydda konsumenterna när de i själva verket går ut på att gynna statens spelbolag Svenska Spel.