Sju års fängelse för överfall med järnrör

En 47-årig man från Gällivare dömdes i dag till sju års fängelse av Gällivare tingsrätt för försök till mord. Mannen döms bland annat för att slagit sin före detta hustrus pojkvän i huvudet med ett järnrör.

Händelsen inträffade i juli förra året. 47-åringen begav sig till exhustruns bostad och tog med sig ett järnrör hemifrån. Han hade tagit sin sons nycklar för att ta sig in i lägenheten och där påträffande han paret som låg och sov. 47-åringen slog den sovande mannen med jänröret i huvudet. Då vaknade också exhustrun som försökte skydda den slagna mannen och själv fick ta emot flera slag av järnröret.

47 -åringen ringde efter ambulans när han såg den skada han gjort. Detta ser tingsrätten i Gällivare som att 47-åringen har försökt begränsa skadeverkningarna och bestämmer straffet till sju års fängelse.

Vid tingsrättens förhandling har åklagaren yrkat på att gärningen ska bedömas som försök till dråp men tingsrätten i Gällivare tycker att det som begåtts är försök till mord och att det inte finns några förmildrande omständigheter.

47-åringen döms också för grov misshandel av sin exhustru som skett vid ett tidigare tillfälle då han tagit strypgrepp på henne.

47-åringen döms också till att betala skadestånd och kostnader med 224 000 kronor till sin exhustru och hennes pojkvän. Domen kommer troligen att överklagas till hovrätten.